Kristina Lindfors, Copywriter

Ei suinkaan pelkkiä kameroita ja linssejä, tulostimia ja paperia. Copy-Tintti morffasi itsensä Pariisin-kirjeenvaihtajaksi ja raportoi kuulumisia Canon Expo Paris 2015 -tapahtumasta.

Kävin viime viikolla Pariisissa. Siellä järjestettiin Canon EXPO Paris 2015. Olin yksi 13 000 onnekkaasta kutsuvieraasta. Kolmen päivän teknologiamessut onnistuivat lunastamaan suuret odotukseni moninkertaisesti.

Vanhassa teurastamossa, Le Grande Halle de la Villettessä, esiteltiin vaikuttava kirjo uusia ja tulevia tuotteita sekä tulevaisuuden konsepteja – älykkäitä ratkaisuja, jotka hyödyntävät huippuluokan kuvantamis- ja tulostusteknologiaa sekä langatonta tiedonsiirtoa mitä kekseliäimmin ja hyödyllisimmin tavoin.

Kokonaisuudessaan messujen anti tuo tehokkuutta työntekoon, uudenlaista luovuutta harrastuksiin, keinoälyä kotiin sekä vastuullista kehitystä, lisää turvallisuutta ja sujuvaa tiedonvälitystä koko yhteiskunnan hyödyksi.

Näyttäviä tulevaisuuden showcasejä

Aitiopaikka keskeltä messutilaa oli varattu 3D-tulostamiselle ja tehostetun todellisuuden showcaseille. Esillä oli 3D-mallinnettuja koriste- ja hyötyesineitä aina Rugby-pokaalista erilaisiin hienomekaanisiin osiin, joista sai hyvän ymmärryksen siitä, kuinka tarkkaa ja yksityiskohtaista jälkeä nykylaitteistoilla on mahdollista tulostaa, mitä materiaaleja voi käyttää ja kuinka nopeasti tulostamalla saa konkreettisia tuotoksia aikaan. Tuoteprototyyppien kehittäminen ja hienomekaniikkaa vaativa suunnittelu loikkaavat aimo harppauksen eteenpäin näiden teknologioiden siivellä.

Superluova tulostaminen oli aivan odottamaton esitys: yhdistämällä useaa nykyteknologiaa on mahdollista kuvata, muokata ja lopulta tulostaa kohollaan olevia pintoja ja erilaisia tekstuureja. Esillä oli oikeaa kerrostettua maalipintaa jäljitteleviä tauluja (hipelöin Carel Fabritiuksen Tikliä omin pikku kätösin) ja kohtuullisen pelottavia perhepotretteja kohokuvina. Lisäksi näytteillä oli rutkasti erilaisia tulostepintoja: kiiltävää, mattaa, kovaa ja pehmeää, rei’itettyä, punottua ja tiilijäljitelmää, joista oli mahdoton käsittää, etteivät ne todellisuudessa ole sitä materiaalia, mitä esittävät olevansa. Tuntuu, että mitä vain on mahdollista jäljentää. Kyseessä on edelleen vasta konsepti, mutta mikäli se tuodaan markkinoille, avaa tämä monipuolisia mahdollisuuksia ainakin luovan suunnittelun ja sisustamisen maailmassa.

Varsin viihdyttävä esitys oli myös tulevaisuuden kodin interaktiivinen pöytä-kamera-videotykki-kombinaatio. Konseptitasolla luotu demo yhdisti jälleen monta olemassa olevaa teknologiaa ratkaisuksi, joka tunnisti esineitä ja ihmisiä kuvista ja osasi lajitella kuvat ajan ja paikan sekä niissä olevien ihmisten ja esineiden mukaan. Pöytä- ja seinäpinnalle heijastettuja kuvia voi käsitellä monipuolisesti; tulostaa, tallentaa ja jakaa. Vaikka itse en ole ihan ensimmäisten joukossa hankkimassa kotiini kuva-albumiksi käyvää pöytää, näen kyllä, että toimistollamme se olisi sekä viihdyttävä että varsin käyttökelpoinen työkalu.

parisexpo3

Fiksua työtä, tehokasta tiedonvälitystä

Erityisen fiksu ja hyödyllisen oloinen konsepti oli etäkokoustamiseen ja yhteistyöhön soveltuva ratkaisu, jonka avulla eri tiloissa tai eri paikkakunnilla olevat henkilöt voivat jutella ja työskennellä yhdessä sujuvasti keskenään. Ei mikään tavallinen Skype, vaan kuvan ja äänen lisäksi tietoa on mahdollista jakaa, tarkastella ja käsitellä interaktiivisesti useissa eri muodoissa. Näytti vaikuttavammalta kuin miltä se nyt kuulostaa.

Kiinnostukseni herätti myös kaupan alalle soveltuva tuotekustomointityökalu, joka yhdisti 3D-skannauksen ja -mallinnuksen pöydän pintaan heijastettuun interaktiiviseen käyttöliittymään. Hauska ja hyödyllinen konsepti asiakkaiden palvelemiseen, kiinnostuksen herättämiseen ja ylläpitämiseen sekä sitouttamiseen.

Sitten vaihtelun vuoksi ihan todellisia tuotteita. Pimeässä kuvaamiseen soveltuva neljän miljoonan ISO-herkkyydellä toimiva videokamera välitti värejä ja muotoja pelottavan yksityiskohtaisesti, tolkuttoman paljon infrapunaa tarkemmin. Samaan luokkaan laskettavissa oli kamera, jossa on 250 miljoonan pikselin CMOS-kenno, jonka avulla voi välittää tunnistettavaa kuvaa ihmisistä 15 kilometrin päässä! Olen ehkä katsonut liian monta vakoojaleffaa, sillä en ole aivan varma, lisäävätkö nämä tuoteinnovaatiot turvallisuuden vai vainoharhaisuudentunnettani.

Kuitenkin näyttelyssä onnistuttiin avaamaan turvallisuusteknologian käyttötarkoituksia silkasta valvonnasta konkreettisiin bisneshyötyihin yhdistämällä niiden välittämää kuvaa data-analytiikkaan ja business intelligence -tietoon. Esimerkkinä tästä näytettiin ihmisten tunnistamiseen ja seuraamiseen käytettävien teknologioiden yhdistelmänä tuotettua konseptia, jossa analysoidaan ihmisten liikeratoja ja käyttäytymistä tilassa. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi silloin, kun on tarve suunnitella resursointia ja esillepanoja kaupoissa, lentokentillä ja muissa paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä.

parisexpo2

Canon – nyt myös sairaaloissa, oppilaitoksissa, tehtaissa ja avaruudessa

Canon ei siis ole vain kameroita ja linssejä, tulostimia ja paperia. Perinteisemmän ja tutumman työelämää sujuvoittavan tiedonhallinta-, viestintä-, sekä sähköisen että painetun mainonnan ja markkinoinnin ratkaisujen lisäksi Pariisissa oli esillä myös jotain aivan uutta ja ennalta-arvaamatonta, kuten sairaanhoito- ja terveydenhuoltoinnovaatioita. Muutamia yllättäviä tuotekonsepteja, joissa Canonin kuvantamisteknologiaa voidaan hyödyntää, olivat mobiili röntgenyksikkö, kivuton ja säteilytön mammografiaskanneri sekä silmänpohjankuvantamislaite sekä keskoskaappi. Aika yllättävää.

Kun jotain tehdään todella hyvin, oli kyse mistä teknologiasta tahansa, siitä riittää moneksi. Ja siitähän menestyvässä, kiinnostavassa ja tulevaisuuteen tähtäävässä bisneksessä on kyse: keksitään, mihin kaikkiin käyttötarkoituksiin kertaalleen kehitetyllä ratkaisulla voidaan tuoda hyötyä ja lisäarvoa.

Lisätietoa Exposta, Canonin tuotteista ja konsepteista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *