Peik Berg, TET-harjoittelija

Kuvittele tilanne, jossa yläkoululainen oppilas ottaa sinuun yhteyttä ja kysyy TET-paikkaa. Mitä ajattelet ja miten toimit?

Usein vastaus on kielteinen johtuen siitä, että kyseinen työpaikka ei ota harjoittelijoita vastaan. Sain itsekin monta kielteistä vastausta juuri tämän takia. Miksi asia on ylipäätään näin? Ymmärrän, että harjoittelija tuottaa ylimääräistä työtä ja vastuuta, mutta vastineeksi työpaikka saa ilmaisen apurin, joka voi helpottaa muiden työntekijöiden työtaakkaa.

Onnistunut TET-harjoittelujakso on harjoittelijalle suuri etu, sillä hän on saanut viikon tai kahden ajan tutustua itseään kiinnostavaan alaan. Sen lisäksi hän on saanut kokemusta ja toivottavasti oppinut jotain. Näin hän pääsee myös näkemään, onko ala sellainen, että sen parissa kiinnostaisi työskennellä jopa 40 vuotta. Olipa vastaus kumpi tahansa, on harjoittelujakso onnistunut, jos se selkeyttää ajatuksia tulevaisuudesta.

Harmittavan usein oppilaiden suhtautuminen TET-harjoitteluun on pessimistinen. Heidän tulevaisuuden haaveammattinsa työnkuvaan ei välttämättä kuulu varaston kuuraus ja siivous. Näin koko alasta ja työpaikasta saattaa jäädä vääristynyt kuva. Mielestäni yritykseen ja arkiseen työntekoon tutustuminen on kuitenkin parasta mitä harjoittelija voi tehdä. Sen jälkeen voi sitten päättää kiinnostaako ala yhä.

Minulla kävi hyvä tuuri ja pääsin työskentelemään Avaloniin viikon harjoitteluni ajaksi. Olen saanut tehdä itseäni kiinnostavia asioita ja nähnyt vähän kaikenlaista. Olen tehnyt oman CV:n, tutustunut Avalonin blogeihin, päivittänyt Avalonin Instagramia, osallistunut palavereihin, järjestänyt Canonin Nordic Business Forum -tapahtumaa, hoitanut kauppa-asioita ja asentanut kellon kokoushuoneen seinälle. Ja tällä hetkellä kirjoitan omaa blogikirjoitusta mielipiteistäni ja viikostani Avalonissa. Kaiken lisäksi olen oppinut keittämään kriteereiden mukaista kahvia. Juuri tämä kahvin keitto jännitti minua eniten ennen harjoittelun alkamista. Näin harjoittelun viimeisenä päivänä voin jo sanoa, että jännittäminen oli aivan turhaa. Työympäristö on ollut mukava ja työntekijät ovat ottaneet minut hyvin vastaan, vaikka minulla on riittänyt kyseltävää.

Viikon päätteeksi tuntuu jopa hieman haikealta palata takaisin koulun penkille. Vaikka kaikki työtehtäväni eivät olleet ihmeellisiä, viihdyin siitä huolimatta. Tämän takia tiedän, että oma TET-harjoitteluni oli onnistunut ja siitä kiitos Avalonin henkilökunnalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *