blogi_aivomyrsky_1800x900
< Takaisin listaukseen

Aivomyrsky tilauksessa

24.02.2016

Voiko ihminen opetella ajattelemaan luovasti? Brainstormaamaan ilman rajoja? Eikä ainoastaan silloin, kun innostuu jostain asiasta silmittömästi, vaan myös silloin, kun aika on kortilla ja joku odottaa välittömiä tuloksia.

Haluan saavuttaa ikuisen flow’n, jossa ideat alati kuplivat ja porisevat. Mutta jos kaikki sanat on jo kertaalleen kirjoitettu, voiko ihminen edes haaveilla luovansa mitään uutta? Voi: yhdistelemällä sanoja eri tavoin voi saada aikaan jotain ihan tuoretta. Parhaimmillaan jotain, mikä herättää uusia ajatuksia vastaanottajassa.

Ideoita, mistä niitä löytyy?

Tavallaan tuppaan uskomaan, että ihmisellä on joko luonnostaan vilkas mielikuvitus tai sitten sitä ei ole nimeksikään. Mutta voiko kuka tahansa oppia ideoimaan? Hetki laatuaikaa Googlen parissa ja vaikuttaa siltä, että monien mielestä se on mahdollista.

Esimerkiksi Kevin Daum esittelee seitsemän vinkkiä, joiden avulla loistavia ideoita pitäisi syntyä:

 • tutki ympäröivää maailmaa
 • seurustele erilaisten ihmisten kanssa
 • lue enemmän
 • surffaa webissä
 • merkitse uudet ideat säännöllisesti muistiin
 • meditoi
 • kokeile järjestelmällistä ideointia (esim. pariharjoitus, jossa pitää keksiä 42 ideaa kymmenessä minuutissa)
 • Daumkin myöntää, että tämä prosessi vaatii sitoutumista, aikaa ja energiaa. Olennaista kuitenkin on, että näiden keinojen ottaminen elämäntavaksi voi hyvinkin antaa aivoille oikeanlaista ravintoa.

Itsemotivoinnin jäljillä

Kun flow on hakusessa, tehokas apukeino on säädellä ulkoisten ärsykkeiden määrää. Lisätä tai vähentää tarvittaessa sen mukaan, mikä itsellesi milloinkin parhaiten toimii ja mikä on olosuhteiden kannalta mahdollista.

Jos on jumissa konttorilla ja deadline lähestyy joka viisarin värähdyksellä, voi hakea kupillisen kahvia ja laittaa musiikin soimaan. Itselleni toimii klassinen parhaiten. Chopinin pianokonsertot ovat parhainta mitä keskittymiskykyni tuntee. Mutta ehkäpä sinä saat enemmän voimaa Kaija Koosta tai löydät sisäisen rauhan Rammsteinin sulosoinnuista?

Kun aikaa on runsaammin ja tilaa voi käyttää vapaammin, voi heittäytyä pötkölleen säkkituoliin tai jopa laiturin nokkaan ja ideoida vapaasti assosioimalla. Läppäri, kännykkä tai jos ihan retroksi heittäydytään niin vihko ja kynä käden ulottuville ja mieli irti!

Toisinaan mieli on jumissa ja oikean vireen saavuttaminen vaatii aivoja puhdistavan happihyppelyn tai kunnon juoksulenkin. Tällöin jokin henkinen blokki voi aueta yllättävän tehokkaasti. Vaikea arvioida perustuuko ratkaisu hapensaantiin vai ruumiilliseen kuritukseen, mutta pääasia taitaa olla, että tekee hetken jotain muuta kuin stressaa.

Pakko tunnustaa, että kirjoitan tätä paraikaa, ilman minkään maailman deadlinepainetta, sohvalla köllien iPhonella suoraan Google Docsiin. Onko vähän kätevää, kun on huippudesignia ja langaton tiedonsiirto! Samaa metodia käytän melkein aina blogatessani, ja omituisen usein myös ihan oikeasti työhön liittyvää ideointia harjoittaessani. Minulle lajityypillistä on se, että asiat jäsentyvät kivasti vähän vahingossa, kun käytän osan aivokapasiteetista johonkin triviaaliin puuhaan, kuten pyykkien ripustamiseen.

”Parhaat käytännöt”, aika leimii?

Kun oma pää lyö tyhjää, kannattaa tutkailla vähän, mitä muut ovat tehneet. Ikuinen vastarannankiiski sisälläni ihmettelee, kenellä on aikaa innostua muiden puuhista, kun haluaa itse päästä raivaamaan uusia polkuja viidakon halki. Tai miksi ylipäätään ottaa mallia jostain, mitä joku muu on jo tehnyt, jos kuitenkin on tarkoitus itse keksiä jotain ennennäkemätöntä?

Toisaalta voi kai sitä sen verran katsoa ympärilleen, ettei ainakaan keksi samaa pyörää, jonka joku muu kehitti viisi minuuttia sitten, tai vähintään välttääkseen muiden jo kertaalleen tekemät virheet.

Lue kompakti puheenvuoro benchmarkkauksen hyödyistä täältä.

Mind map, tekeekö niitä enää kukaan?

Lukiossa mind map oli kova juttu, siis jonkun opettajan mielestä. Metodi nostettiin esiin muutama kuukausi sitten hyvin erilaisessa yhteydessä ja sai aikaan välitöntä henkistä vastarintaa.

Kun tunnistan harovani jotain ideaa vastaan, haastan itseni. Niinpä olen muutamaan otteeseen yrittänyt pistää kynää paperille siinä toivossa, että toisistaan kimpoavat ajatukset alkavat punoa paperille taianomaista kudelmaa. Olen kuitenkin saanut huomata, että en kerta kaikkiaan kykene enää kirjoittamaan asioita paperille. Traaginen taantuma.

Vaikka mind map ei ole minun juttuni, saattaa se silti sopia sinulle: lue pari vinkkiä ja inspiroidu.

Vinkit aivomyrskyyn pähkinänkuoressa:

 • Hyvät valmiudet ideoimiseen saat, kun olet aktiivisesti kiinnostunut ihmisistä ja asioista, tutkit maailmaa hieman omaa napaasi laajemmalta.
 • Avarakatseisuus erilaisten toimintatapojen kokeilemisen suhteen on ihan hip ja pop.
 • Jos luit näin pitkälle, on todennäköistä, että aivosi työstävät tietoa ylikierroksilla. Vapauta se energia ja tee JOTAIN: kirjoita, piirrä, maalaa tai musisoi. Luo mitä luot, kunhan luot.
 • Ammenna uusista näkemyksistä ideoita työhösi – asiakkaidesi eduksi tai omaksi iloksesi, jaa se ystäville tai koko maailmalle. Se on tuo sosiaalinen media just passeli tähän hommaan. Ja eikös Pinterest ole kuin interaktiivinen mood board – idea-aihioita tulvillaan.

Lisää luettavaa luovuudesta, ideoimisesta ja tavoista aikaansaada aivomyrsky:

Topics: Uutiset, Luova suunnittelu & tarinankerronta

Kristina Lindfors
Senior Copywriter / Marketing Strategist

Kiinnostaako markkinoinnin maailma teoriassa ja käytännössä?
Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaat juttumme suoraan sähköpostiisi.

 

Tilaa uutiskirje