kuvaussuunnitelma-avalon-storaenso-luonnos-lopputulos-1-1800x900
< Takaisin listaukseen

Kuvaussuunnitelma luo raamit – Case: Stora Enso Metsä

19.06.2018

Kuvaussuunnitelma on videokuvauspuolella ollut vakiintunut käytäntö jo pitkään, mutta yhtä tärkeä osa suunnittelua se on myös valokuvauksiin valmistauduttaessa. Valokuvauksissa se voi kevyimmillään olla moodboard, jonka tukena on sanalliset ohjeet. Kevyt vaihtoehto riittää hyvin esimerkiksi henkilöstön kuvauksissa. Mitä laajempi projekti on kyseessä, sitä kattavampi kuvaussuunnitelman kuitenkin tulisi olla.

Vanhan kliseen mukaan yksi kuva vastaa tuhatta sanaa ja niinhän se menee tässäkin asiassa. Kuvaussuunnitelman avulla asiakas saa selkeämmän käsityksen, mitä ollaan tekemässä ja mahdolliset muutokset on helppo tehdä ennen varsinaisia kuvauksia. On helpompaa piirtää ruutu tai pari uusiksi kuin järjestää uudelleen kokonainen kuvaussessio malleineen, rekvisiittoineen ja kalustoineen. Kuvaussuunnitelma myös ohjaa kuvaajaa, joka ei välttämättä ole mukana suunnitelman teossa. Lisäksi kallisarvoista aikaa säästyy kuvauksissa, kun speksit on määritetty valmiiksi.

Mitä kaikkea kuvaussuunnitelma sitten sisältää?

Suunnitelmassa kerrotaan, montako kuvaa tarvitaan ja mistä aiheista. Sanallisten ohjeiden lisäksi kuvat luonnostellaan ja tarvittaessa myös väritetään, mikäli värit ovat kuvan kannalta merkittävät. Kuvaussuunnitelma voi sisältää teknisiä määritelmiä, kuten kuvanrajauksen, kuvakulman, valaistuksen ja kuvan syväterävyyden, eli onko kuva terävä koko kuva-alalta vai vain tietyltä alueelta. Yleensä määritetään ympäristö tai esimerkiksi henkilöstökuvauksissa vähintäänkin tausta. Monesti ohjataan myös henkilöiden vaatetus ja muu rekvisiitta.

Teknisempien yksityiskohtien lisäksi kuvien tunnelma on tärkeä osa suunnitelmaa. Toki kaikki tekniset valinnat tukevat tunnelmaa, mutta on silti hyvä selvittää erikseen, millaista tunnetta kuvilla haetaan: iloista, vakavaa, kevyttä, asiantuntevaa… Suunnitelma ei kuitenkaan saa olla liian tarkka, ettei se sido kuvaajan luovuutta. Sen vuoksi tietty luonnosmaisuus on hyvästä. Kuvaussuunnitelma luo raamit, mutta varsinkin ihmisiä kuvattaessa annetaan tilanteelle ja sattumalle mahdollisuus.

kuvaussuunnitelma-avalon-storaenso-luonnos

Kuvaussuunnitelman toteuttaminen Stora Enso Metsän kuvauksiin

Stora Enso Metsällä oli vastikään tarvetta uusille valokuville ja teimme heille kuvauksia varten kuvaussuunnitelman. Aluksi pidimme yhteisen palaverin, jossa kartoitimme kuvaustarpeet, eli mihin käyttötarkoitukseen kuvat tulevat ja mitä niillä halutaan viestiä. Stora Enso Metsällä oli toive tuoda työntekijöitä etualalle. Ideana kuvasarjassa oli läheisyys ihmisten arjessa sekä se, että metsänhoitoa tekevät oikeat, tavalliset ihmiset – ei pelkästään koneet. Kuvien haluttiin viestivän Stora Enso Metsän tapaa toimia suorasti, avoimesti ja rehdisti.

Kun olimme saaneet asiakkaalta pohjatiedot, oli meidän vuoromme kääntää ne visuaaliselle kielelle. Taustatyönä selvitimme, mitä vaiheita metsänhoitoon kuuluu ja mitkä niistä sopisivat saamaamme briiffiin. Ideoimme Avalonin tiimissä tilanteet, jotka kuvataan. Selvitin myös referenssikuvien ja -videoiden avulla, millaisia työvälineitä tai -koneita eri vaiheissa tarvitaan. Niihin tutustuminen oli tärkeää, jotta pystyin suunnittelemaan, miten ne voidaan kuvata, ja rajoittaako esimerkiksi jokin työkoneen tekninen ominaisuus kuvakulmia tai -rajausta.

Stora Enso Metsä tarvitsee kuvia moneen eri käyttötarkoitukseen, joten kaikista kuvista tarvittiin pysty- ja vaakaversiot. Kuvaussuunnitelmaan linjattiin, että kuvat otetaan ihmisen korkeudelta, ei ylä- eikä alakulmasta. Syväterävyys on useimmissa kuvissa lyhyt, jolloin ihminen näkyy terävänä, tausta epätarkkana. Kuvissa kuvataan oikeita työntekijöitä työssään. Tärkeintä on, että kuvista välittyy oikea tunnelma, aitous ja vuorovaikutus, ei niinkään se, että asennot jäljittelevät pikkutarkasti mallikuvaa.

Kun kaikki pohjatyö oli tehty, tein luonnokset sommittelusta ja piirsin sekä maalasin kuvat puhtaaksi. Osaan lisäsin väriä esimerkiksi korostamaan jotain yksityiskohtaa, kuten työvaatetta. Skannatuista kuvista ja tiimin tekemistä sanallisista ohjeista koottiin esitys, joka toimitettiin asiakkaalle ja käytiin vielä asiakkaan tiimin kanssa läpi palaverissa. Kun suunnitelma oli saanut kaikin puolin vihreää valoa, oli aika toimittaa kuvaussuunnitelma valokuvaajalle ja järjestää kuvaukset.

kuvaussuunnitelma-avalon-storaenso-lopputulos

Tarvitsetko apua kuvauksiin? Ota meihin yhteyttä, niin katsotaan yhdessä yrityksellenne parhaiten sopiva ratkaisu!

Topics: Asiakkaamme, Luova suunnittelu & tarinankerronta

Jutta Rikola
Art Director / Concept Designer

Kiinnostaako markkinoinnin maailma teoriassa ja käytännössä?
Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaat juttumme suoraan sähköpostiisi.

 

Tilaa uutiskirje