NBF-Uutiskuva-1200x628
< Takaisin listaukseen

Nordic Business Forum 2017 – tärkeimmät opit kootusti

2.11.2017

Vuonna 2017 pohjoismaisen bisnesmaailman suurin tapahtuma Nordic Business Forum sattui osumaan juuri lokakuun alkupuolen sateisimmille ja koleimmille päiville. Tapahtumaan osallistunutta liike-elämän eliittiä tämä ei haitannut, sillä vastuullisuuden, merkityksellisyyden ja johtajuuden teemat onnistuivat pitämään osallistujat ja tapahtuman herättämät keskustelut lämpiminä. Koostimme puheenvuorot ja päällimmäiset tunnelmat tapahtumasta yhteen.

Koko tapahtuman, viimeisen puhujan puheenvuoroa lukuun ottamatta, juonsi Richard Quest. Quest on newyorkilainen CNN:n kirjeenvaihtaja ja kotimaassaan erittäin tunnettu etenkin bisnespainotteisesta televisio-ohjelmastaan, jossa on vieraillut merkittävä määrä maailman huippujohtajia aina Kansainvälisen valuuttarahaston johtajistosta Ison Britannian pääministeri David Cameroniin.

Questin energinen ja karismaattinen tyyli sopi Nordic Business Forum 2017 lavalle hyvin. Suuren yleisön innostaminen on aina vaikeaa, ja vaikeaa se tuntuu olevan etenkin suomalaisissa yritysmaailman tapahtumissa. Nordic Business Forumissa innostuneisuuden ylläpitämisestä pidetään kuitenkin huolta juontajan energisyyden lisäksi verkostoitumistauoilla, monipuolisella ruokatarjonnalla ja näyttävillä ohjelmanumeroilla, kuten koko tapahtuman avanneella 2Cellos-yhtyeellä.

Katsokaa maailmaa eri tavalla

Avauspäivän kolmen ensimmäisen puhujan puheenvuoroissa korostui maailman muuttaminen yhdessä tekemällä ja maailmankatsomusta päivittämällä. Ensimmäinen puhuja, Lausannen yliopiston emeritusprofessori Stéphane Garelli puhui avoimemman ilmapiirin, verkostoitumisen ja modernin teknologian puolesta. Hän tiivistikin puheenvuorossaan oikeastaan koko Nordic Business Forumin ideologian ja tarkoituksen. Garellin puheenvuorosta useimmille jäi varmasti mieleen hänen hauskasti vanhanaikaisen näköiset Power Point –slidensa sekä väite siitä, että käyttämällä vanhentunutta teknologiaa ei voi olla uskottava modernissa maailmassa.

Garellin jälkeen esiintynyt organisaatiopsykologian tohtori Adam Grant on saavuttanut elämässään nuorella iällä paljon, ja pyrkii kirjoittamillaan teoksilla sekä puheenvuoroillaan vakuuttamaan ihmiset siitä, että samanlainen menestys on mahdollista kenelle tahansa. Tästä hän puhui myös Nordic Business Forumissa. Grantin mukaan organisaatioista ja maailmasta ylipäätään puuttuu ihmisiä, jotka uskaltavat ottaa riskejä ja nostaa ongelmia pöydälle. Grant näkee menestyksen avaimina halun oppia ja ottaa vastaan kriittistäkin palautetta sekä kyvyn myöntää omat virheensä. Puheessaan hän korosti etenkin omalaatuisten ja alkuperäisten ideoiden nostamista rohkeammin esille.

Jo 12-vuotiaana maailmanlaajuista huomiota Rion ympäristökonferenssissa vuonna 1992 saanut Severn Cullis Suzuki puhui tarinoiden, perinteiden kunnioittamisen ja verkostoiden merkityksestä maailman muuttamisessa. Myös Suzukin mielestä maailma muuttuu vain silloin, kun ihmiset kokoontuvat yhteen ja puhuvat avoimesti toisilleen. Haasteiden kohtaaminen yhtenä rintamana auttaa ratkaisemaan globaalejakin ongelmia.

Tehkää jotain eri tavalla

Ilmastonmuutosasiantuntija James Hansenin puheenvuoro sai ylemmän käsitetason sijaan kaikki miettimään maailman nykytilaa hyvin konkreettisella tasolla hänen ilmoittaessaan, että maailma tosiaan on tuhoutumassa ja ”business as usual” ei ole enää mahdollinen vaihtoehto, jos maailma halutaan vielä pelastaa. Hän rohkaisikin kaikkia miettimään tapoja, jolla todellinen muutos saadaan aikaan.

James Hansenin, Maailman meteorologisen järjestön pääsihteerin Petteri Taalaksen ja ST1:n perustajan Mika Anttosen paneelikeskustelussa mentiin vielä syvemmälle ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin. Anttonen halusi haastaa etenkin yritykset miettimään omia kulutustottumuksiaan ja ympäristöä kuormittavia käytäntöjä. Petteri Taalas uskoo edelleen kuluttajien voimaan, ja toivoi ettei vastuullisuus jää yritystasolla vain sanahelinäksi vaan näyttäytyy konkreettisina tekoina. Paneelikeskustelu oli ensimmäisen päivän ehdottomasti parasta antia konreettisuudessaan, sillä se herätteli ja ravisteli yleisöä kaunistelematta ilmastonmuutosta tai yritysten vastuuta sen hidastamisessa.

Ensimmäisen päivän viimeinen puhuja oli yleisön puolelta paljon ennakko-odotuksia kerännyt, jo 50 vuotta yrittäjänä toiminut Sir Richard Branson. Maailman yhden tunnetuimman brändin omistajana Bransonilla oli perspektiiviä etenkin odottamattomien asiakaskokemusten luomiseen. Tällaisena hän näkee myös yrityksensä Virgin Galacticin tavoitteen viedä ihmisiä avaruuteen. Bransonin pääpointtina Nordic Business Forumissa oli mahdollisuuksien näkemiseen innostaminen, myös siellä missä muut eivät niitä näe. Branson kehotti kaikkia tekemään uusia asioita ja valjastamaan innovaatioita omien tavoitteidensa saavuttamiseen.

Kannustakaa muita tekemään eri tavalla

Toisen päivän puhujista ensimmäinen oli Tanskassa ruokahävikkiä vastaan taistelevan Stop Wasting Food –liikkeen aloittanut Selina Juul. Juulin esityksessä korostui avauspäivän puhujien tapaan yhdessä tekemisen merkitys. Hänen mielestään ketään ei kannata osoitella nykytilanteesta sormella, vaan kierrättämisen ja ruoan vastuullisen käsittelyn pitää olla yhteinen projekti, jossa kaikki ottavat vastuuta koko ruoan arvoketjun ajan ruoantuottajista loppukuluttajaan saakka.

Luottamuksen tutkimiseen erikoistunut tutkija Rachel Botsman syventyi puheenvuorossaan luottamuksen luomisen merkitykseen liiketoiminnan rakentamisessa. Hänen mukaansa uudet teknologiset innovaatiot ja niiden muutokset vaikuttavat siihen miten ja kehen luotamme. Tästä hän käytti esimerkkinä Uberia ja BlaBlaCaria, molemmat sovelluksia, joissa tuntemattomat ihmiset tarjoavat toisilleen autokyytejä. Botsman myös huomautti, että yritysmaailma on muuttunut lopullisesti, eikä esimerkiksi maailman suurin mediaomistaja Facebook tee sisältöä tai maailman suurin taksiyritys Uber omista yhtään autoa, vaan käyttäjät keskenään luovat palveluiden oleellisen sisällön. Tämänkaltaiset palvelut tulevat tulevaisuudessa vain yleistymään, jolloin luottamuksen rooli tulee entisestään korostumaan.

Johtajuuden teemaa puhujista kaikkein konkreettisimmin lähestyi yritysjohtamiseen perehtynyt kirjailija Patrick Lencioni. Hän painotti, että organisaatioiden hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että johtajat näyttävät tunteensa, sillä emotionaalinen läpinäkyvyys ja haavoittuvuuteen perustuva luottamus kumpuavat johtajien näyttämästä esimerkistä. Terveiden organisaatioiden toiminta lähtee Lencionin mukaan yksinkertaisista asioista, kuten siitä, että ihmiset saavat turvallisesti olla eri mieltä. Lencioni myös muistutti, että johtajien ei tarvitse olla täydellisiä, vaan rehellisiä.

Uskokaa itseenne ja tuotteeseenne

Tämän vuoden Nordic Business Forumin villi kortti ja puhtaasti eniten motivointipuoleen keskittynyt esiintyjä oli australialainen motivaatiopuhuja Nick Vujicic. Ilman käsia ja jalkoja syntynyt Vujicic puhuu kiitollisuuden merkityksestä ja itseensä uskomisesta oman elämänsä käytännön esimerkkien kautta. Vujicic kannusti ihmisitä uskomaan itseensä myös kohdatessaan epäonnistumisia – se, että epäonnistut ei tee sinusta ikuista epäonnistujaa. Kaikilla ihmisillä on Vujicicin mukaan tarkoitus, ja hän kehotti ihmisiä etsimään tarkoitustaan ja kunnioittamaan elämää sekä etsimään onnellisuutta pysyvistä arvoista ja asioista.

Vujicicin jälkeen lavalle nousi 23-vuotias, valtamerten puhdistamiseen muoviroskasta ratkaisun keksinyt tanskalainen Boyan Slat, joka palasi puheenvuorossaan maailman pelastamisen teemoihin. Hänen mukaansa teknologia on helpottanut eteenpäin menemistä, mutta aiheuttanut myös paljon globaaleja ongelmia, joista yksi suurimmista on valtamerten muovisaaste. Slatin keksimälle The Ocean Cleanupille etsitään jatkuvasti uusia sijoittajia, ja siihen kehotettiin myös Nordic Business Forumissa. The Ocean Cleanupiin sijoittaminen on jokaisen liikemiehen unelma ja siitä puhuminen Nordic Business Forumissa erinomainen mainostempaus: järkevä sijoitus, jolla voi estää maailman merien tuhoutumisen, ja saada oman nimensä näkyville maailman suurimpaan jätelauttaan ja sitä kautta maailmanlaajuisiin uutisiin.

Tapahtuman viimeinen puhuja oli näyttelijä ja muusikko Will Smith, jota haastatteli Richard Questin sijaan World Business Report -ohjelman toimittaja Sally Bundock. Viime tipassa näyttelijä George Clooneyn sijaiseksi pyydetty Smith puhui laajalla skaalalla muun muassa menestyksestään, vanhemmistaan ja lasten kasvatuksesta sekä kertoi tarinoita tapaamistaan julkisuuden henkilöistä. Smithin esiintyminen oli näyttelijälle ominaisesti täynnä energiaa ja huumoria, mutta se ei varsinaisesti tuonut tapahtuman sisältöön mitään uutta ja mullistavaa. Smith oli kuitenkin strategisesti aseteltu päivän pääpuhujaksi, jota suuri osa tapahtumaan osallistuneista jäi kuuntelemaan etenkin viihde-, ei niinkään informaatioarvonsa takia.

ja vielä yhteenvetona

Nordic Business Forumin puhujat edustivat hyvin eri aloja akateemisesta maailmasta yritysjohtoon ja puhtaasti viihteellisempiin esiintyjiin. Epätasaisuutta esityksissä toi lähinnä se, että kaikki esiintyjistä eivät puhu päätyökseen, ei niinkään puutteelliset asiasisällöt. Kaikilla oli mielenkiintoista sanottavaa, mutta jokainen ei välttämättä loistanut nimenomaan puhujanlahjoillaan. Moninkertaisesti puheistaan palkitut ja kokeneet TED-puhujat kuten Adam Grant ja Nick Vujicic loistivat esitystensä sujuvuudella ja koherenteilla kokonaisuuksilla, kun taas enemmän käytännön kenttätyöhön suuntautuneet esiintyjät kuten Selina Juul tarvitsivat enemmän juontajan tukea esiintymiseensä.

Tapahtuman päätteeksi kerrottiin myös vuoden 2018 teemat, jotka tuntuvat lähes täyskäännökseltä tämänvuotisiin maailmanpelastusteemoihin nähden: strategia, huippusuoritukset ja tekoäly tulevat muodostamaan varmasti mielenkiintoisen, mutta haastavan kokonaisuuden. Avalon on ollut mukana Nordic Business Forumissa jo vuodesta 2013. Rakensimme vuonna 2016 pitkäaikaiselle asiakkaallemme Canonille Nordic Business Forum -osaston ja konseptin, josta voit lukea täältä.

Onko teillä suunnitelmissa laajentua kansainvälisesti? Meiltä luontuu niin markkinointi pohjoismaihin, kuin kauemmaksikin kansainvälisen ICOM-verkoston tukemana. Kysy lisää!

***

Kuva: Nordic Business Forum 

Topics: moderni markkinointi, Uutiset

Avalon

Kiinnostaako markkinoinnin maailma teoriassa ja käytännössä?
Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaat juttumme suoraan sähköpostiisi.

 

Tilaa uutiskirje