1800x900_ICOM_Malta_tapaaminen
< Takaisin listaukseen

Työviikko Maltalla – ICOM kokosi markkinointiviestinnän ammattilaiset

25.10.2018

Avalon on jo 9 vuotta ollut Suomen edustaja maailman suurimmassa itsenäisten alan toimistojen verkostossa, ICOM Networkissa. Tänä vuonna EMEA Regional Meeting pidettiin Maltalla ja se oli minulle samalla tavallaan paluu alkuun, koska aikanaan ensimmäinen kokouksemme oli juuri Maltalla. Ja isäntänä niin silloin kuin nyt oli Switch Digital & Brand.

Olen saanut ICOM:n ansiosta laajan kansainvälisen ystäväpiirin kollegoista, joiden kanssa vaihdamme ajatuksia. Maltalaiset Richard ja Mike sekä muut yrittäjäveljet ovat siis tulleet tutuiksi vuosien saatossa. Niinpä olinkin heihin yhteydessä keskustellaksemme siitä, että olisin heidän toimistolla hommissa ja ammentaisin siitä omia kokemuksia sekä heidän että tietysti omaan käyttöön. Tämä sopi toki mainiosti, ja aloitin työviikon Switchin toimistolla maanantaina klo 9.

Vastaanotto olikin koko noin kolmekymmenpäisen porukan toimesta todella ystävällinen ja minulle oli järjestetty oma työpiste valmiiksi. Aivan kuten meillä Avalonissakin, niin myös heillä oli avotoimistomalli käytössä ja näin ollen pääsin helposti fiilistelemään meininkiä. Heti alusta saakka tuli hyvin kotoisa olo kaikkinensa. Nuorekas porukka on saaren tyyliin hyvin monikansallinen, joka loi mielenkiintoisen ilmapiirilisän. Ihmiset juttelivat työn lomassa koko ajan, nauru raikasi ja yleensäkin hommat luistivat mutkattomasti ja todella laadukasta jälkeä syntyi.

Toki oman poikkeuksensa viikkoon aiheutti ICOM-kokouksen isännän vastuun tuomat järjestelyt, mutta samassa yhteydessä lukuisa määrä asiakasprojekteja rullasi normaaliin malliin. Ympäristö näytti muutoinkin hyvin tutulta, onhan Applen masiinat ja tutut softat niin vakiintuneina alallamme käytössä.

Porukka myös lounasti yhteisesti toimistolla – aivan kuten useimmiten meilläkin. Toki sisäpiirin juttuna kerrottakoon, että maksalaatikko ja puolukkahillo puuttuivat pöydästä, muutoin valikoima oli aika monipuolinen laidasta laitaan. Kahvia myös kului pitkin päivää reilunpuoleisesti.

Työmatkat lähes kaikki taittoivat omalla autolla, koska se on maan tapa. Vaikka sitten 5 kilometrin työmatkaan menisikin liikenneruuhkineen tunti. Itse kokeilin suomalaiseen tyyliin polkupyörää ja sitä en todellakaan suosittele kenellekään tuolla saarella. Sen verran vaaralliselta tuntui ajaa pyörää suurimmaksi osaksi autoliikenteen seassa. Enkä kyllä juuri muihin pyöräilijöihin törmännytkään, joten ehkä tämäkin oli sitä suomalaista hulluutta, että kaikkea pitää kokeilla.

Switchin palvelukokonaisuus on hyvin saman kaltainen kuin meilläkin – siis kokonaisvaltainen. He toki eivät vielä ole niin vahvasti mukana myös loppupään myyntiputkea tukemassa modernin markkinoinnin keinoin markkinointiautomaatioineen, mutta sekin osa-alue on saarelle vahvasti rantautumassa. Asiakkaina kun on isojen maltalaisten yritysten lisäksi myös monikansallisia yrityksiä laidasta laitaan. Erikoisuutena heillä oli talossa myös arkkitehti ja he panostavatkin voimakkaasti myös sisustussuunnitteluun osana kokonaisuutta luoden koko brändipolusta yhtenäisen ulottaen prosessissaan ajattelun toimistoon tai myymälään saakka kokonaisvaltaisesti. Sain nähdä tästä kyllä upeita esimerkkejä mm. monikansalliseen peliyritykseen liittyen.

Yrittäjien kesken kävimme myös hyvää vuoropuhelua siitä, millainen on hyvä asiakkaan ja toimiston välinen suhde. Yhteinen toteamus oli, että jos asiat menevät puuroksi, keskinäinen kemia ei toimi, luottamus toimiston osaamiseen puuttuu jostakin syystä eikä muutenkaan puhalleta yhteen hiileen, niin silloin tuloksia ei välttämättä saavuteta. Ja tällöin kannattaa myös rohkeasti harkita suhteen jatkuvuutta.

ICOM EMEA Regional Meeting 2018

1800x900_ICOM_Malta_tapaaminen

Keskiviikkona iltapäivällä ICOM-osuus starttasi mielenkiintoisella paneelikeskustelulla, jonne saapui jo osa meitä jäsentoimistojen edustajia mukaan. Paikalle oli saatu isännän toimesta mukavasti alueen vaikuttajia sekä Switchin nykyisiä asiakkaita. Ja tottakai myös heitä, joiden kanssa toimisto käy parhaillaan keskusteluja yhteistyön aloittamisesta.

Koska Maltan pääkaupunki Valletta on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2018, luonnollisesti paneelin ja koko tapahtuman teemana oli tästä johdettuna yrityskulttuurin ympärille kietoutuvat keskustelut.

The stronger the culture, the less corporate process a company needs. When the culture is strong, you can trust everyone to do the right thing.
-Brian Chesky, Co-Founder AirBnB

Reilun parin päivän aikana saimmekin aimo annoksen laadukasta antia tästä äärettömän tärkeästä aihepiiristä ja samalla tutustuimme entisestään toisiimme ja jokaisen toimiston osaamiseen – sekä tietysti maltalaiseen uskomattoman monipuoliseen kulttuurisisältöön, joista kohteina mainittakoon mm. St John’s co-cathedral sekä Mdina.

Culture is how people behave when their boss is in Malta

Myös ICOM-verkoston kulttuurin kehittäminen on tärkeää entisestään lisääntyvien yhteisten globaalien asiakkuuksien vuoksi. Tästä osuudesta puheenjohtajamme, atlantalaisen Morrison Agencyn perustaja ja vetäjä Bob Morrison piti todella mielenkiintoisen esityksen esitellessään, miten he voittivat kansainvälisen Sealed Air -asiakkuuden itselleen ja työskentelevät nyt heidän kanssaan useassa maassa yhteistyössä paikallisten ICOM-toimistojen kanssa. Tässä voitossa oli asiakkaan johdon kertoman mukaan todella isossa roolissa ICOM-verkoston oma läpinäkyvä ihmisläheinen kulttuuri ja poikkeuksellisen tapa toimia. Tässä korostuu erityisesti paikallisten osaajien monipuolinen hyödyntäminen ja ajattelumallien hyötyjen esille nostaminen joka tilanteessa, koska markkinathan ovat maakohtaisesti hyvin erilaiset. Heti asiakkuuden alusta saakka perustaksi on rakentunut reaaliaikainen globaalisti yhteen tiedot kokoava näkymä, joka kertoo, että tulokset ovat jo lyhyessä ajassa olleet vaikuttavia. Tätä mahdollisuutta kannattaa kaikkien meillä Suomessakin miettiä ja hyödyntää. Kerron mielelläni lisää!

Oman maukkaan lisänsä tähän toi ensimmäistä kertaa järjestetty ICOM-kulttuuria syventämään luotu Bright Business Ideas -kisa, jonka tuloksena voittajaksi valikoitui tuore ICOM-jäsen, hollantilainen TRIMM -toimisto, omalla nuorille suunnatulla koulutusakatemia-konseptillaan. Toinen uusi jäsen, romanialainen Infinit, oli myös näkyvästi esillä tuomassa oman lisänsä mainioon porukkaan.

ICOM Networkin loistava Executive Director Emma Keenan johti koko tapahtumaa yhdessä työryhmän kanssa laadukkaasti. Hän piti myös hyvän yhteenvedon verkoston kehittymisestä ja kertoi samalla yhdestä parhaillaan menossa olevasta merkittävästä globaalista kilpailutuksesta. Detaljina mainittakoon, että kyseinen yritys on omassa sisäisessä selvityksessään tullut laskelmaan, että he käyttävät tällä hetkellä yli seitsemää tuhatta (!) eri toimistoa maailmanlaajuisesti, joten kehitysvaraakin systeemissä on. Ja tähänkin kokonaisuuteen sopii paremmin kuin hyvin yli 95 % maailman markkinoista kattava 80 toimiston ICOM Network. Varmasti tehokkuus ja linjakkuus lisääntyisivät!

Kaiken kaikkiaan Maltan työviikko oli todella mielenkiintoinen ja siitä olisi ammennettavaa vaikka kuinka paljon, mutta tässä nyt päällimmäisiä alkuun. Kun nyt minä aloitin tämän toimistovaihdon, niin katsotaanpa kuka meiltä seuraavaksi aiheesta blogia kirjoittaa… Nimittäin monien työsuhde-etujemme täydennykseksi tarjoamme kaikille työntekijöillemme mahdollisuuden mennä viikoksi toimistovaihtoon johonkin valikoiduista ICOM-toimistoista!

Topics: ICOM, Uutiset

Jari Laakso
Chairman & Partner

Kiinnostaako markkinoinnin maailma teoriassa ja käytännössä?
Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaat juttumme suoraan sähköpostiisi.

 

Tilaa uutiskirje