Blogi | Avalon

Jatkuva muutos on tilaisuus kehittyä jatkuvasti ketterämmäksi

Kirjoittanut Kristina Lindfors | Oct 9, 2024 7:02:07 AM

Maailma on jatkuvassa muutoksessa. Markkinat muuttuvat, teknologia kehittyy ja kuluttajien vaatimukset kasvavat. Vaikka muutoksen vääjäämättömyyden hyväksyisi teoriatasolla, on sen kanssa eläminen haastavaa.

Liiketoiminnassa muutossignaalien tulkitsemiseen liittyy valtavia paineita ja epävarmuutta. Silloinkin kun signaalit ovat selviä, eivät kaikki niiden vaikutukset välttämättä ole ennakoitavissa. Mikä avuksi?

Miten pärjätä paremmin jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä

Jatkuva ulkoinen muutos edellyttää myös sisäisiä muutoksia. Yritysten on lisättävä ketteryyttään ja kasvatettava muuntautumiskykyään pärjätäkseen muutosten ristiaallokossa.

Strategisten valintojen tekemistä ei ole varaa vitkutella. Fiksumpaa on tehdä nopeita valintoja, mutta arvioida valintojen oikeellisuutta ja tarpeellisuutta paljon aiempaa tiuhemmin. Korjausliikkeitä ei tule pitää virheinä, vaan tuiki tarpeellisina sopeutumiskeinoina.

Myös strategian ympäripyöreys voi kostautua. "Kehittyminen ja kasvu" ei ole tavoite, jonka ansiosta yritykset löytävät itsensä markkinoiden huipulta muutaman vuoden kuluttua. Kehitykselle tarvitaan selkeä suunta ja kasvulle raamit sekä mitattavat määreet.

Samaan aikaan on osattava – ja raaskittava – luopua kannattamattomista toiminnoista, kun käy selväksi, että niille ei enää ole kysyntää. Jääräpäisyys ei venettä käännä. Tällöin on tietenkin tärkeää, että kaikki munat eivät ole olleet samassa korissa, vaan strategiassa on jo pidempään ollut mukana diversifioituminen.

Kirkas tarkoitus ja päämäärä auttavat valintojen tekemisessä

Yritys, joka on selkeästi määrittänyt oman olemassaolonsa tarkoituksen, ja jolla on kirkas visio siitä, mihin suuntaan se haluaa maailmaa toimintansa myötä kehittää, on huomattavasti helpompaa, kun vaikeiden ja nopeiden strategisten valintojen aika koittaa.

Yrityksen mission ja vision on tarkoitus olla suhteellisen vakaita, mutta strategian on määrä elää ja muovautua tilanteen mukaan. Yllättävissä muutostilanteissa ei ole siis tarkoitus lähteä muokkaamaan tavoitteita, vaan keinoja, joilla tavoitteita pyritään toteuttamaan.

Jos strategiakausi kestää neljä vuotta, ja jo ensimmäisen vuoden aikana käy ilmi, että valitut keinot eivät tepsikään, ei yritys voi takoa päätä seinään seuraavia kolmea vuotta. On kokeilta uusia keinoja ja ripeästi.

Nykyisin strategiakausi kannattaakin määrittää huomattavasti aiempaa lyhyemmäksi, etenkin toimialoilla, jotka ovat murroksessa.

Kaiken aikaa valppaana muutoksille

Jatkuvassa muutoksessa voi nähdä haasteen lisäksi mahdollisuuden. Se on loistava tilaisuus kehittyä ja tehdä asioita aiempaa paremmin. Liiketoimintaympäristöä tarkkaillessa ei ole tarkoitus etsiä vain uhkia ja kysynnän laskua, vaan myös mahdollisuuksia kehittymiseen ja uusiin innovaatioihin.

Asiakaskeskeisyys ja liiketoimintamuotoilu tarjoavat varteenotettavia keinoja liiketoiminnan ketterään uudistamiseen. Asiakaskeskeisyys on ajattelu- ja toimintamalli, jossa sekä olemassa olevilta että tavoiteltavilta asiakkailta pyritään saamaan arvokasta sisältöä liiketoiminnan, palveluiden ja tarjoaman kehittämiseen. Keinoja on monia, tiiviistä vapaamuotoisesta dialogista osana asiakkuudenhallintaa, aktiiviseen palautteenkeruuseen tai yhteiskehittämiseen, jossa asiakas otetaan osaksi kehitystiimiä.

Asiakaskeskeisyys on olennainen osa liiketoimintamuotoilua, jossa muotoiluajattelu valjastetaan sekä strategisen tason että operatiivisen toiminnan kehittämiseen. Muotoilua voi toki harjoittaa myös työntekijälähtöisesti, mikäli asiakaskeskeisyys ei ole kyseiselle organisaatiolle relevantti toimintamalli.

Jatkuva liiketoimintaympäristön skannaaminen

Strateginen ennakointi on liiketoimintamuotoilulle alisteinen toimintamalli, jolla aktiivisesti haetaan syötteitä liiketoiminnan strategisen tason kehittämiseen.

Osallistavissa työpajoissa tutkitaan ja tarkastellaan liiketoimintaympäristöä pyrkimyksenä tunnistaa erilaisia kehitystrendejä, joilla saattaa olla vaikutusta koko toimialaan tai oman yrityksen tai ekosysteemin tulevaisuuteen.

Tunnistettuja trendejä analysoidaan ja niiden vaikutuksia arvioitaessa muodostetaan erilaisia skenaarioita. Mikäli signaalit ovat vahvoja, voidaan niiden pohjalta ryhtyä valmistelemaan yritykselle toiminta-/muutossuunnitelmia.

On kuitenkin virhe tehdä harjoitus kerran ja todeta, että signaalit ovat heikkoja ja skenaarioita on tuhansia. Olennaista on omaksua strateginen ennakointi jatkuvana liiketoiminnan kehittämisen toimintamallina ja pysyä sen ansiosta valppaana muutostuulille.

Kun ennakointia harjoitetaan vuosittain tai jopa puolivuosittain, kyetään helpommin tunnistaa, mitkä trendeistä vahvistuvat, mitkä heikkenevät, sekä mitä uutta on ilmaantunut näköpiiriin, mistä ei ehkä vielä tarvitse olla huolissaan, mutta jota kannattaa pitää silmällä. Ja niin edelleen.

 

Kaipaatko apua liiketoiminnan strategisen tason kehittämiseen? Ota yhteyttä, niin katsotaan, kuinka voimme auttaa!