Vastuullisuusraportointi ei toistaiseksi ole pakollista kaikille yrityksille, mistä syystä yritystoiminnasta muodostuvien päästöjen auditoiminen voi vaikuttaa joidenkin mielestä liioitellulta. Turhaa se ei kuitenkaan ole.
Järjestimme 25.4.2024 webinaariin, jossa keskustelimme erityisesti digimarkkinoinnin hiilijalanjäljen mittaamisesta ja vastuullisuuden merkityksestä asiakaskokemuksen rakentumiselle. Paneelikeskusteluun osallistui Digian vastuullisuusjohtaja Anne Puntari.
Oheiseen artikkeliin on nostettu häneltä muutamia olennaisia huomioita ja ajatuksia.
Euroopan komission asettaman kestävyysraportointidirektiivin velvoitteet koskevat suuryrityksiä ja pörssiyhtiöitä, ja myöhemmin pienempiäkin yrityksiä, eikö niin?
CSRD edellyttää vuosittaista raportointia ESG-aiheista, kuten ilmastonmuutos ja biodiversiteetti, omaan henkilökuntaan sekä arvoketjun työtekijöihin liittyvät ihmisoikeus- ja monimuotoisuusasiat, sekä hyvään hallintotapaan ja korruption ja lahjonnan vastaiseen toimintaan liittyvät teemat.
Kestävyysraportointidirektiivi on, lukuisten muiden aloitteiden kanssa, osa Euroopan Green Dealiä. Syy näihin yrityksiltä vaadittaviin toimiin johtuu siitä, että riittävää muutosta niin ilmaston kuin muiden ympäristöteemojen ja ihmisoikeuksien osalta ei olla saatu edistettyä riitävän voimakkaasti ja nopeasti.
Osa yrityksistä on toki viestinyt vastuullisuudestaan jo vuosia, koska sidosryhmät ja kuluttajat vaativat näitä tietoja. Raportointivelvoitteita haluttiin kuitenkin täsmentää ja kiristää uusien standardien avulla, jotta raportoinnin kautta saadaan täsmällistä ja vertailukelpoista dataa, mikä taas mahdollistaa digitaalisuuden kautta aivan uuden läpinäkyvyyden ja vertailtavuuden.
Ympäristöä koskeva raportointikokonaisuus sisältää useita näkökulmia, kuten biodiversiteetti, saasteet, vesivarat ja kiertotalous. Ilmastovaikutuksiin liittyen päästölaskennassa ja -raportoinnissa tulee noudattaa GHG (Greenhouse Gas Protocol) -protokollaa, joka on kansainvälisesti hyväksytty standardi. Päästöt jaetaan kolmeen eri luokkaan: scope 1, scope 2 ja scope 3.
Scope 3 -päästöt ovat laajin ja monimutkaisin osa kasvihuonekaasupäästöjen laskentaa. Ja tämä osa-alue on aiheuttanut yrityksille melkoisesti päänvaivaa, mutta sen päästöosuus voi olla hyvinkin merkittävä.
CO2-laskennassa voi käyttää kunkin hankintakategorian mukaisia yleiskertoimia, mutta yleensä mitä tarkempia tuloslaskelmia todellisista päästöistä on, sitä pienempiä kertoimista tyypillisesti saadaan. Tarkempi tulos ja pienempi päästökuorma on tietenkin yritykselle suotuisampi lopputulos.
Kun yritys pystyy proaktiivisesti tarjota auditoidut ja varmennetut päästölaskelmat, luottamus ja arvostus kasvaa. Myös yritysten, jotka eivät vielä ole raportointivelvollisia, kannattaa ryhtyä ajoissa kartoittamaan päästöjään. Parhaassa tapauksessa he ehtivät tehdä vaikuttaviakin korjaustoimenpiteitä ennen virallisten raportointivelvoitteiden voimaantuloa. Oletko samaa mieltä?
Jos et tiedä, miten lähteä liikkeelle hiilijalanjäljen kartoittamisen kanssa, voit kysyä meiltä apua.
Järjestimme 25.4.2024 webinaariin, joka käsitteli digimarkkinoinnin hiilijalanjälkeä ja tämän merkitystä osana CX-strategiaa. Jos aihe kiinnostaa laajemmin, on webinaaritallenne katsottavissa täältä.