<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1570276&amp;fmt=gif">
Skip to content
Ota yhteyttä! >

04.04.2022

Short-Form videoiden lyhyt oppimäärä

Mitä nämä lyhytvideot (engl. Short-Form Video) oikein ovat ja miksi ne trendaavat juuri nyt? Olemme havainneet asiakkaidemme keskuudessa, että lyhyet videomainokset ovat todella tehokkaita verrattuna tavanomaisiin, staattisiin kuvapohjaisiin mainoksiin. Olipa aihe, firma tai somealusta mikä tahansa, lyhytvideot näyttävät purevan sosiaalisessa mediassa.  

Voiko lyhytvideotrendiä hyödyntää yrityksen markkinoinnissa?

Lyhytvideot tarjoavat some-kansalle nopean ja helpon tavan kuluttaa sisältöä. Formaatti on tarkoitettu innostamaan ja inspiroimaan ihmisiä. Parhaat lyhytvideot ovat mukaansatempaavia: esimerkiksi erilaiset haasteet luovat yhteisöllisyyden tunnetta ja saavat seuraajat sitoutumaan.

Hyvin toteutettuna lyhytvideot tarjoavat yrityksille ja brändeille uuden tavan herättää keskusteluja ja olla vuorovaikutuksessa seuraajiensa kanssa.

Lyhytvideoita näkee kaikkialla – mm. TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts, LinkedIn, Pinterest ja Facebook Reels – joten otetaanpa lyhyt esittelykierros: 

TikTokin on luonut kiinalainen teknologiayritys, ja sen avulla voi tallentaa, muokata ja jakaa lyhyitä videoita, joihin lisätään musiikkia, äänitehosteita ja visuaalisia tehosteita. Sovellus on erittäin suosittu ympäri maailman, eikä enää ainoastaan nuorison keskuudessa.

Instagram Reels on ominaisuus, jonka avulla voi kuvata tai ladata 3–15 sekunnin videoita. Videoita on helppo muokata, äänittää selostuksen päälle ja lisätä musiikkia tai muita tehosteita. Facebook Reels toimii aivan samalla periaatteella.

YouTube Shorts kilpailee yllä mainittujen kanssa. Sen avulla voi tuottaa pystysuuntaisia alle 60 sekunnin videoita, yhdistää useita pätkiä ja lisätä musiikkitehosteita. Videot eivät kuitenkaan katoa, kuten Instagram Reels tai Stories -sisältö.

Pinterest on julkaissut tiettyihin maihin Idea Pins -ominaisuuden, jossa käyttäjät voivat katsoa sisällöntuottajan tekemiä lyhyitä videoita ja videosarjoja.

LinkedIn on ajanut Stories-palvelunsa alas ja alkanut kehittää uutta, erityisesti lyhytvideoita palvelevaa ominaisuutta. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä tämä palvelu on vielä työn alla. 

Kuinka lyhytvideon suunnittelua tulee lähestyä?

Lähestymistapoja on tietysti monia, joten tärkeintä on löytää oman yrityksensä näköinen tapa tuottaa sisältöä. Alla vinkit siihen, mitä kannattaa lyhytvideoita suunnitellessa ottaa huomioon.

Ole aito ja löydä oma kulmasi

Lyhytvideot toimivat parhaiten katsojien viihdyttämisessä ja aktivoinnissa. Inspiroivat, oivaltavat ja hieman pilke silmäkulmassa tehdyt videot toimivat parhaiten. Lyhytvideon ei tarvitse olla ainoastaan brändimielikuvan vahvistamiseen, vaan oikeanlaisella strategialla katsojia saadaan ohjattua myös ostaviksi asiakkaiksi asti.

Huomioi kanava ja kohderyhmä

Jokainen some-alusta vaatii hieman erilaista sisältöstrategiaa ja niin myös lyhytvideokampanjaa tehdessä tulee huomioida kunkin alustan erityispiirteet, jotta lopputulos on mahdollisimman toimiva. Ostajaprofiilien määrittelyyn kannattaa panostaa, jotta mainokset saa kohdennettua kaikkein optimaalisimmalle kohderyhmälle.

Älä kalastele

Klikkikalastelu tarkoittaa sisältöä, joka on muotoiltu siten, että lukijan on klikattava siihen liittyvää linkkiä. Meta on ilmoittanut pyrkivänsä aktiivisesti varmistamaan, etteivät sisällöntuottajat hae klikkejä ja reaktioita harhaanjohtavalla tai sensaatiohakuisella sisällöllä.

Esimerkiksi Facebookin algoritmin suosioon pääsee videosisältöä, jossa 

  • on tarkka, informatiivinen otsikko 
  • puhutaan omin sanoin ja omalla äänellä 
  • ollaan aitoja ja autenttisia
  • esikatselukuva on itse videosta 

Sisältöideoita lyhytvideoformaattiin

Lyhytvideot tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia! Alla muutamia vinkkejä lyhytvideostrategiasi suunniteluun.

1) Tuote-esittelyt, -opastukset ja -ohjeet

Esittele yrityksesi tuotteiden ja palveluiden ominaisuudet ja hyödyt. Monesti tuote-esittelyvideot ovat pitkiä ja seikkaperäisiä, aivan turhaan. Kiteytä olennainen ja tuo se esille raikkaalla tavalla. Tuoteopastuksien ja -ohjeiden kohdalla kannattaa kysymykseen ”miten", ei ”miksi”.

2 ja 3) Tiiseri tulevasta, yhteenveto menneestä

Kerro tulevista tapahtumista ja tuoteuutuuksista tai tarjoile makupaloja YouTuben puolella julkaisemistasi videoista tai webinaaritallenteista. Lyhyet videokoosteet ja -esimerkit saavat hyvin kiinnostuksen heräämään.

4) ”Pomolla on asiaa”

Oletko miettinyt, miten yritysjohdon saisi tuotua lähemmäs asiakkaita ja muita päätöksentekijöitä? Toimiva vaihtoehto on tuoda johtaja esittelemään yrityksen brändiä, historiaa ja arvoja, tai visioita yrityksen tulevaisuuden suhteen.

5) UKK – Asiakkaiden kysymyksiin vastaaminen

Haluatko vahvistaa yhteyttä asiakkaiden ja some-seuraajiesi kanssa? Voit kerätä kysymyksiä asiakaspalvelusta ja eri some-kanavastasi tai yhteydenottolomakkeen kautta ja vastata yleisimpiin kysymyksiin videolla. Jotta video pysyy lyhyenä, voit vastata vain yhteen kysymykseen per video, jolloin katsojille on mahdollisuus valita vain aiheet, jotka heitä kiinnostavat.

6) Tuotearvostelut ja kokemukset

Koostamalla lyhyitä tuotearvostelu- ja tuotekokemusvideoita oikeilta asiakkailta kasvatat tuotteesi vakuuttavuutta uusien asiakkaan silmissä. Parhaimmillaan videosi voi auttaa ostopäätöksen kanssa puntaroivaa henkilöä valitsemaan juuri sinun tuotteesi. 

7) Behind the Scenes -videot

Voit myös rakentaa ja vahvistaa yhteyttä asiakkaiden ja some-seuraajiesi kanssa antamalla heille mahdollisuuden kurkistaa kulissien taakse, mikäli liiketoimintaympäristösi on vähänkään jännittävä tai erilainen.

8) Heittäydy haasteisiin ja kokeile rohkeasti trendejä – voit yllättyä

Some-maailmassa jatkuvasti pinnalle uusia trendejä, kuten maailmanlaajuisesti leviävät haasteet tai paikalliset oman toiminta-alueesi inside-vitsit. Heittäytyminen saattaa olla juuri se ripaus keveyttä ja hauskuutta, jota yritysbrändiltäsi on puuttunut, mutta ihan kaikkeen hullutteluun ei kannata ryhtyä, jos on vähänkään epävarman asemastaan. 

Inspiroi, mutta olet epävarma siitä, miten jatkaa?

Toivottavasti sait edes ripauksen iloa näistä kuplivista ideoista ja haluat innokkaasti lähteä kokeilemaan lyhytvideoita omassa markkinoinnissasi. Muista kuitenkin, että suunnitelmallisuus ja oikeanlainen somestrategia ovat avainasemassa.

Jos kaipaat apua markkinointistrategian laatimiseen tai lyhytvideoiden toteuttamiseen, meiltä sitä saa.