<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1570276&amp;fmt=gif">
Skip to content
Ota yhteyttä! >

08.11.2021

Koulunpenkiltä sorvin ääreen – tekstisuunnittelun teoria vs. käytäntö

Voit valmistautua, mutta et olla valmis. Miltä tuntuu hypätä suoraan koulunpenkiltä tekstisuunnittelijaksi kovien ammattilaisten tiimiin? Vastaako opittu teoria arkipäivän käytäntöjä? Babylon-tiimin tekstinikkari kertoo, kuinka yritys voi tukea työelämään siirtyviä nuoria.

Kuinka markkinointialalle päädytään?

Harvalla markkinointi- tai mainostoimistoon työllistyvällä on suora alan koulutus. AD:t tulevat usein graafisen suunnittelun linjalta, technical spesialistit koodarikoulusta ja projekti- ja asiakkuuspäälliköillä on useimmiten takataskussa kaupallisen alan tutkinto. Digital marketing specialistit ovatkin sitten ihan oma lukunsa, sillä heiltä löytyy markkinointitutkinnon lisäksi läjäpäin erilaisia digikursseja ja somekoulutuksia.

Myös meitä copywritereita eli tuttavallisemmin copyja, mainostoimittajia tai tekstintuottajia, löytyy moneen lähtöön. On suomen kielen asiantuntijoita, journalisteja, tradenomeja ja ekonomeja. Alan monipuolisuudesta kertoo paljon se, että ensimmäinen oikea copy jonka kasvokkain tapasin ilmaisi ponnekkaasti: ”Tälle alalle päädytään, ei opiskella”.

Kommentti tuntui minusta hieman hassulta, sillä tällöin opiskelin itse toista vuotta Suomen ainoassa korkeakoulussa, josta on mahdollisuus valmistua suoraan copywriterin ammattinimikkeellä. Alalle voi siis myös opiskella, mutta miten teoria eroaa käytännöstä? 

Voit valmistautua, mutta et olla valmis

Ensimmäisenä opiskeluvuonna perehdyimme koulussa markkinoinnin perusteisiin, mikä on tietysti yksi tärkeimmistä tietotaidoista alalla työskentelevälle. Lisäksi tutustuimme alalla käytettäviin ohjelmiin, kuten Adoben pakettiin ja Wordpressin saloihin.

Tulevina vuosina koulutus painottui markkinoinnin ja mainonnan lisäksi mm. asiakastyöskentelyyn, luovaan suunnitteluun sekä eri tekstilajien taiturointiin. Tehtiin ryhmätöitä, vastabriefejä ja kirjoitettiin haastatteluja, käsikirjoituksia ja konsepteja. Kokonaisuudessaan koulutus oli siis kattava paketti, jonka sekaan mahtui vielä kaksi harjoittelua alan yrityksissä. Eikä taidekoulussa opiskelu muutenkaan mitään hirveää räkäposkella puurtamista ollut, kun opintopisteitä saattoi napsia sieltä täältä esim. nykytanssin perusteista tai elokuvakerhosta.

Kaikesta tästä oli tietysti hyötyä työelämään astuessa, vaikkei todellisuus ollutkaan yhtä ruusuista ja helppoa kuin koulun penkillä. Ensinnäkin ajankäyttöä oli opittava organisoimaan, kun asiakkaita ja projekteja oli yhtäkkiä yhden sijasta kummankin käden sormille. Myös jo opittujen ohjelmien lisäksi palettiin sai lisätä mm. Hubspotin, Facebook Business Suiten sekä organisaation omat sisäiset ja ulkoiset viestintäkanavat. Ja menihän sitä useamman kuin kerran meni sormi suuhun, kun asiakas pyysi yhtäkkiä rakentamaan kampanjasivun henkilötietolomakkeella tai lähettämään lehdistötiedotteen Meltwaterin kautta. 

Yritys tekee noviisista ammattilaisen

Vastavalmistuneen työllistävä yritys voi tukea suoraan koulusta työelämään siirtyvää monella tapaa. Esimerkiksi muutaman kuukauden perehdytysjakso sekä oman mentorin nimeäminen kasvattavat kovasti untuvikon itseluottamusta. Tällä ajanjaksolla itsellä on lupa kysyä apua ja toisilla velvollisuus auttaa, mikä madaltaa kynnystä nykäistä hihasta kiperässä tilanteessa.

Myös nuorisopositiivinen ilmapiiri ja vilpittömästi avuliaat sekä kannustavat työtoverit helpottavat sopeutumista. Vielä parempi, jos työporukan sisältä löytyy toinen samassa asemassa oleva kollega, jolta hakea vertaistukea. Niin kuin meillä Babylon-tiimissä.

Nykyisin siis muotoilisin opiskeluaikoina kuulemani lausahduksen seuraavasti: ”Tälle alalle voi opiskella, mutta ei olla valmis.” Sillä sama se on, montako alan kirjaa olet lukenut tai montako artikkelia olet kirjoittanut: mainossuunnittelijan työ osaa aina yllättää, myös vuosien työkokemuksen jälkeen. Ja juuri sitä markkinointi parhaimmillaan on: ongelmanratkaisua ja uusien näkökulmien esiin nostamista!